Il·luminació LED per a reduir el consum energètic

Ara fa uns mesos, va sortir a les notícies un poble de la comarca del Bages, l’Estany, que fa un any va canviar tota la il·luminació del poble per làmpares tipus LED. Un any després han fet una valoració de la reducció del consum energètic i les dades són impressionants. Han aconseguit reduir quasi un 80% l’energia i evitar les emissions de CO2 en un 65%.

Quan es va començar a produir les bombetes tradicionals de forma industrialitzada, l’electricitat era una energia molt barata i no importava el consum que produïa. Actualment, les factures de la llum són de les més cares de la història, i molts Ajuntaments  busquen alternatives per reduir-les. Primer van provar de reduir el nombre d’hores d’enllumenat, després van canviar l’orientació dels fanals per no tenir pèrdues llumíniques.

Actualment, molts Ajuntaments estan canviant les làmpares de mercuri per les làmpares de sodi, que són aquestes més ataronjades, gràcies a les ajudes econòmiques del pla Zapatero que va fomentar les obres públiques per disminuir l’atur (bé, això és un altra tema que ara mateix no comentaré, ja que els resultats ja han sigut bastant clars). Aquestes làmpares de sodi en teoria són més eficients  i gasten menys que les anteriors de mercuri, però, sincerament, són les més adients per reduir el consum energètic i la contaminació llumínica?

I jo em pregunto, si tantes poblacions han tingut ajudes econòmiques de l’Estat per canviar l’enllumenat públic per un de menys consum, per què estan posant llums de sodi en comptes de les LED? L’energia LED suposa un 70% d’estalvi, amb la mateixa intensitat de llum amb la menor despesa possible: té un menor consum, una vida útil 5 vegades més llarga que la tradicional, no contamina, i a més no s’escalfa. Les bombetes tradicionals només aprofiten el 5% de l’energia que consumeixen i la resta la perd en forma de calor!

Insisteixo, doncs, que no ho entenc. Per què estem llençant els diners amb una energia que consumeix tant, dura poc, i a sobre contamina, quan tenim exemples a poblacions catalanes pioneres a tot Europa, on han apostat per una energia que té tants avantatges: redueix en un 70% l’estalvi energètic, té un 65% menys d’emissions de CO2 i a més en ser una llum molt dirigida no hi ha contaminació llumínica. Una dada més: a l’Estany abans de posar les llums LED tenien un consum de 45000W anuals, envers del 2500W que tenen en l’actualitat. (Passat a euros, els números els fem ràpid). La inversió inicial de canviar totes les làmpares és recuperada ràpidament.

No vull ser malpensada, però a mi tot això em fa pudor de làmpara cremada, no sé si m’enteneu. Per posar un exemple, seria com si en comptes d’implantar a les Administracions públiques ordinadors d’última generació súpereconòmics que faciliten la feina a tothom, posessin ordinadors vells que funcionen amb un sistema operatiu desfasat, que són lents, s’escalfen molt i a sobre duraran cinc vegades menys, perquè alguna empresa privada tenia una remesa molt gran i s’havien de col·locar a algun lloc i no perdre diners.

Total, em sembla que ens haurem d’acostumar uns quants anys a les nits ataronjades de les nostres làmpares de sodi, abans de no poder tornar a veure els cels de nit foscos plens d’estels de les futures làmpares LED.

6 pensaments sobre “Il·luminació LED per a reduir el consum energètic

 1. La veritat que el led es el futur, pero no oblidem que il.luminar amb led pot suposar triplicar la inversió inicial, pel que sí que s’amortitza molt de consum, pero s’ha de contrarestar a aquesta inversió tan gran.
  No oblidem que projectar bé la il.luminació també pot reduir el consum, ens molts casos podem trobarnos il.luminació pública excesiva, o també un excés en hores de funcionament. Quan hi han moltes vies que estan il.luminades pero no transitades en horaris concrets.
  Es molt important tindre aquesta conciencia de no excedirse en consum, ja que no es gratuit en tots els àmbits.
  I ben segur que el led serà una de les solucions!

  Felicitats pel blog.
  Salutacions.
  Víctor Díaz Salcedo.
  Iluminaprojectes

  1. Hola Victor, moltes gràcies pels comentaris. Crec que tens tota la raó quan dius que moltes vegades ens trobem amb il·luminació pública excesiva. S’haurien de fer estudis previs al disseny de la il·luminació molt més profunds per tal d’evitar situacions d’aquestes.
   Per altra banda, sé que el led és més car en un inici, però si estudiem la seva vida útil, segurament és molt més econòmic per la butxaca i pel medi ambient a llarg plaç.

 2. Que amb la il·luminació led s’estalvií un 70% respecte a la de sodi es fals, si no tot al contrari la llum de sodi te mes rendiment en llum. La realitat es que els led tenen una eficàcia lumínica semblant a la de mercuri (dita comercialment de baix consum). La clau esta en el disseny i en ajusta la llum necessària.
  El primer lloc tenim que la llum de les lluminàries de sodi es de molt poca qualitat, i amb menys llum de més bona qualitat aconseguim el mateix resultat.
  En segon lloc, les lluminàries de led poden tenir tant bona qualitat com les al·logenes i les podem dissenyar perquè il·luminin l’espai que ens interessa sense perdre part de la seva llum.
  Crec que el led te molt futur per endavant. Però no ens deixem enlluernar per unes veritats que no son.

  1. Benvolgut Jordi, gràcies pel teu comentari. Aquest post és una reflexió sobre una noticia publicada a partir d’un estudi fet pel propi ajuntament de l’Estany, on van reduir un 70% amb les llums led envers les de mercuri, no les de sodi. Les xifres no me les invento, són extretes de l’estudi i les estadístiques fetes. La reflexió venia que molts Ajuntaments estan canviant la il·luminació dels seus municipis amb les antigues ajudes del planE, i personalment jo ho hagués apostat pel led. Gràcies per la informació i per la teva opinió, crec que és interessant obrir un debat on s’estudiïn els millors mètodes per estaviar, que en temps com l’actual és molt necessari.

 3. Una bombeta de mercuri i una de led tenen un rendiment semblant, però amb una de led podem aconseguir un estalvi d’un 70% respecte a una de mercuri. Com?
  Una bombeta de mercuri te forma de forma de pera, en totes les variants que hi ha i il·lumina un cercle de 360º. Per tant una vegada esta guardat amb el seu portabombetes solament aprofitarem una part. La bombeta projectarà directament al terra una part semblant a 150º, o sigui poc mes del 40% de tota la llum. La resta es reflexa al portabombetes aprofitant com a molt el 50% d’aquesta. Per tant ja tenim que hem perdut el 30% de la llum. Si a més tenim un portabombetes brut amb un vidre brut en perderen molta mes.
  Si es dissenya una bombeta plana que il·lumini exactament el que volem tota la llum hi anirà directament.
  La clau de l’estalvi esta en el disseny, I la tecnologia led ho pot permetre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s