Eco-bigues

La fabricació de noves bigues de fusta per a construcció estructural lliures de qualsevol dependència del petroli és el principal objectiu del projecte europeu CELLUWOOD, que desenvolupa l’ Institut Tecnològic del Moble, Fusta, Embalatge i Afins, AIDIMA, juntament amb la Universitat de Brunel (Regne Unit), Chimar Hellas (Grècia), Contemporary Building Design (Eslovènia), Tecnifusta (Espanya), InnovaWood (Bèlgica), i l’empresa britànica InWood Developments, coordinadora de la iniciativa.

Imatge

El projecte s’emmarca en el programa “Eco-innovation First Application and Market Replication Projects”, promogut per la Comissió Europea per a la eliminació i reducció dels impactes ambientals i l’ús òptim dels recursos, mitjançant solucions “eco-innovadores” en processos, tècniques, serveis, productes o tecnologies. Tot està encaminat a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
En el cas del projecte CELLUWOOD (Laminated Strong Eco-Material for Building Construction made of Cellulose-Strengthened Wood), la iniciativa és especialment significativa ja que precisament la fusta vol substituir materials com l’acer i el formigó, especialment perjudicials per el medi natural a causa dels seus processos de fabricació.
Un arbre necessita fixar 1,83 tones de CO2 per produir 1 tona de fusta, reté una quantitat similar després de la seva tala i creix amb la llum solar. Així, l’energia necessària per fabricar productes de fusta és 6 vegades menor que per fabricar l’acer, i 40 vegades menor que per l’alumini, tenint en compte, a més, que la fusta és un excel•lent aïllant tèrmic natural, 6 vegades superior al vidre, 10 vegades millor que el formigó i 1.700 vegades major que l’alumini.
A l’actualitat, les grans estructures de fusta s’obtenen unint làmines de fusta molt selectiva mitjançant adhesius derivats del petroli, i amb processos industrials complexos que requereixen aigua abundant. La selecció de la fusta elimina els nusos i defectes per a la seva funció final de resistència. D’aquesta manera, el projecte introdueix una eco-innovació mitjançant reparacions amb membranes de cel•lulosa i utilitzant adhesius compostos de fibres naturals que superaran els problemes descrits i compliran el seu objectiu mediambiental.
Els resultats del projecte generaran un nou i major mercat per a la fusta en construcció mitjançant el desenvolupament de eco-bigues i eco-columnes fabricades amb els nous materials i millorarà les tecnologies de producció actuals de fusta estructural, estimulant les economies rurals de tota la Unió Europea i promovent una òptima gestió forestal, i una significativa reducció de la petjada de carboni en el sector de la construcció.

Font: ecoticias

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s