Un nou material de construcció estalvia energia.

Un equip d’investigadors de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) ha desenvolupat i patentat panells d’aparença similar al guix capaços d’emmagatzemar energia tèrmica. Els panells, combinats amb estratègies passives (com l’assolellament o la ventilació natural) redueixen el consum energètic dels edificis fins a un 40%. Aquest avanç contribueix a pal•liar el problema de la crisis energètica, segons els seus promotors, especialment a Espanya on s’importa el 80%.
La investigació del grup de “Construcción y Tecnologías Arquitectónicas” de la ETS d’Arquitectura de la UPM es basa en la incorporació de materials de canvi de fase o PCM (de l’anglès: Phase Change Materials) als panells. Aquest nou element de construcció és capaç d’emmagatzemar, en 1,5 cm d’espessor, cinc vegades l’energia tèrmica d’un panell de guix convencional amb la mateixa espessor. Així, s’aconsegueix mantenir la temperatura del local on s’ha instal•lat en el rang de confort (20-30oC) sense necessitat de climatització. A més, l’amortització de la inversió és ràpida, entre un i dos anys.
Són moltes les aplicacions dels PCM en diversos camps, com el sanitari, el botànic o l’esportiu. En el camp de la construcció, des d’inicis dels anys 80, s’investiga per integrar-los a diferents elements constructius (formigó, guix, ceràmica, vidre…).
Els PCM són substàncies que emmagatzemen o alliberen energia tèrmica, en forma de calor latent. Durant el dia els “excedents energètics” (procedents de la radiació solar, electrodomèstics, usuaris…) afavoreixen el seu liquat, evitant el sobreescalfament del local. Durant la nit, quan la temperatura exterior baixa, es solidifiquen alliberant l’energia acumulada a l’ambient, evitant el subrefredament. L’efecte és el d’un mur gruixut i pesat de gran inèrcia tèrmica.
Per al desenvolupament del nou material, els investigadors de la UPM van escollir el guix per la seva disponibilitat, profusa utilització en l’edificació i baix cost, així com la facilitat en la integració de nous additius. A més, la seva posició és sempre del costat interior de l’aïllament, cosa que assegura un aprofitament de la seva capacitat teòrica d’emmagatzematge tèrmic d’un 90-95% (capacitat tèrmica útil), front a un aprofitament del 10-15% que s’aconsegueix quan es col•loca a l’exterior del aïllament.

Incorporar fins el 45% de PCM
Això no és nou, ja que des dels anys 90 s’investiga la integració de PCM en guix, i, fins i tot, existeix un producte comercial. No obstant, fins ara el màxim percentatge de PCM incorporat en panells de guix era d’un 26%, front aquest 45% que s’ha aconseguit en aquesta investigació. Això és degut a que aquestes substàncies minven la capacitat mecànica de l’element constructiu.
Per evitar problemes amb el guix durant la fase líquida s’han escollit com a PCMs parafines micro encapsulades, fabricades per BASF. A més, per aconseguir un percentatge elevat de PCMs en el panell i, a la vegada, garantir el compliment de la normativa en quant  a prestacions físiques i mecàniques, s’ha incorporat dos additius a la barreja: fibres i fluïdificant.
Experimentalment s’ha combinat els agregats entre si –guix, PCM, fibres i fluïdificant– , variant les proporcions per obtenir diferents compostos. S’han fet assajos per a conèixer les seves propietats físiques (densitat, porositat, maniobrabilitat, temps d’enduriment…), mecàniques (duresa, resistència, flexibilitat…) i estètiques.
S’ha escollit la combinació que conté major percentatge de PCMs –45%– complint amb la normativa d’aplicació, i s’ha assajat tèrmicament. Així, s’ha aconseguit un nou element constructiu capaç d’emmagatzemar, en 1,5 cm d’espessor, 5 vegades l’energia tèrmica d’un panell de guix convencional amb el mateix espessor, i la mateixa quantitat que una fàbrica de ½ peu de maó, en el rang de temperatures de confort (20-30oC). Un altre gran avantatge és la ràpida amortització de la inversió inicial, que és d’un o dos anys.

Font: ecoticias

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s